Comand NTG1 - Spolszczenie , Mapa

Tutaj będą fotorelacje i opisy własnoręcznych napraw.

Moderatorzy: fabek, zibi2210, SuperBuster11, avandgarde

ChubbChubbs
Posty: 606
Rejestracja: 14 lut 2013, o 22:21
Lokalizacja: Bełchatów

Comand NTG1 - Spolszczenie , Mapa

Post autor: ChubbChubbs »

Spolszczenie Do nawigacji Comand NTG1

Odpowiedź na pytania:
- Nie ma Polskich znaków
- Nie ma LEKTORA
- Tak można wrócić do oryginalnego softu ( poprzez firmware oryginalny )
- pasuje do każdego NTG1 ( tego ze złączem na drugi monitor też )


INSTRUKCJA OBSŁUGI NTG1 PL

http://chubbchubbs.serwer.net/Comand_W211_instrukcja PL.pdf


MAPA 2015
MAPA NTG1 DVD v15 2015

Mapę wypalamy za pomocą programu IMGBURNER na płycie DVD-R

SPOLSZCZENIE

LINK DO SPOLSZCZENIA

Archiwum posiada Hasło !!!
Hasło uzyskać mogą użytkownicy ze stażem na forum minimum 1 miesiąc i 20 postów oraz osoby które posiadają swój temat w dziel GALERIA !
Hasło założyłem gdyż piszą do mnie ludzie z jednym lub wcale postem a zarejestrowali się aby ściągnąć SPOLSZCZENIE



Instrukcja:
Pasuję do :
E-Klassa W/S211 od 03.2002 do 06.2008 r,
W219 do 04.2008 -

Soft osobiście wgrywałem do CLS-ów 2006 w211 ( zastępuję język angielski , zostaje LEKTOR angielski ) nie miałem okazji przeważnie było NTG2,5 lub AUDIO 50 APS

1. Nagrać za pomocą programu ALCOHOL 120% ( ja nagrywam na płytach TDK lub VERBATIM )
2. Odpalamy Auto , na nawigacji wciskamy jednocześnie 1,3,8 - pojawi się CD DONLOAD MODE
3. Włożyć płytę CD - pojawi się wersja obecna i wersja na jaką aktualizuje , zatwierdzamy i instaluje się
4. Pierwszy etap instalacji sprawdzanie poprawności danych jeśli wyskoczy CRC Error źle wypalona płyta ( na nagrywarkach laptopowych nie wypalimy poprawnie płyty ( mi ani razu nie udało się ))
5. Jak przejdzie sprawdzanie zacznie się instalacja , trwa około 5-10min, po tym nawigacja zrestartuję się , mogą występować komunikaty "CAN-T - boot loader" nic nie przerywać nie wyjmować płyty itp cierpliwie czekać !!!


PO WGRANIU ODBLOKOWANIE VIM oraz WPISYWANIE ADRESÓW podczas jazdy trzeba odblokować przy pomocy SD , nie będzie możliwości wejść w ENGINERING MENU

Ważne :
Każdy wykonuje update na własną odpowiedzialność !!
Jeśli comand ma problemy z odczytem płyt - wymień laser lub przeczyść gdyż jak nie doczyta płyty to trzeba ratować się softem do przywracania.

Oryginalny soft gdyby poszło coś nie tak:
http://service-parts.mercedes-benz.com/ ... ageId=4795

Zapraszam do polubienia www.facebook.com/ebenawi

Obrazek
Obrazek[/b]
Ostatnio zmieniony 4 kwie 2015, o 15:38 przez ChubbChubbs, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
maciekolo
Posty: 311
Rejestracja: 6 lis 2009, o 19:51
Lokalizacja: Radom

Post autor: maciekolo »

Ładne foto ;)
-Tato czy ten samochod jest zepsuty ???
-Nie synku.... to Diesel..... ;)
ChubbChubbs
Posty: 606
Rejestracja: 14 lut 2013, o 22:21
Lokalizacja: Bełchatów

Post autor: ChubbChubbs »

kolega z forum podesłał ;) w zamian za spolszczenie

wkrótce pojawi się spolszczenie z Polską czcionką oraz odblokowanym DVD-FREE

a jak znajdę więcej czasu to do COMAND 2.0 DX też polskie czcionki będą ;-)

Obrazek
Awatar użytkownika
Mariusz
Posty: 777
Rejestracja: 29 sty 2009, o 18:51
Lokalizacja: Konin

Post autor: Mariusz »

A czy jestes w stanie załatwić spolszczenie pod NTG 2 do mojego W203 ;-)???
Też bym sobie zapodał :)
Był W210 E220 CDI 98/99r 125KM z niemieckim chipem około 150KM będzie W203
ChubbChubbs
Posty: 606
Rejestracja: 14 lut 2013, o 22:21
Lokalizacja: Bełchatów

Post autor: ChubbChubbs »

powinienem mieć poszukam jak wrócę do domu
Awatar użytkownika
Mariusz
Posty: 777
Rejestracja: 29 sty 2009, o 18:51
Lokalizacja: Konin

Post autor: Mariusz »

Fajnie by bylo...
Był W210 E220 CDI 98/99r 125KM z niemieckim chipem około 150KM będzie W203
ChubbChubbs
Posty: 606
Rejestracja: 14 lut 2013, o 22:21
Lokalizacja: Bełchatów

Post autor: ChubbChubbs »

mapa NTG1 CD APS50 2015_2016

http://dl.free.fr/uMuAsEfwV
gumisia88
Posty: 1
Rejestracja: 5 sie 2016, o 19:26

Re: Comand NTG1 - Spolszczenie , Mapa

Post autor: gumisia88 »

Macie spolszczenie do nowszej wersji tego gps?
ChubbChubbs
Posty: 606
Rejestracja: 14 lut 2013, o 22:21
Lokalizacja: Bełchatów

Re: Comand NTG1 - Spolszczenie , Mapa

Post autor: ChubbChubbs »

Mamy ale dla osób kulturalnych
blendor
Posty: 136
Rejestracja: 4 lut 2017, o 12:13

Re: Comand NTG1 - Spolszczenie , Mapa

Post autor: blendor »

rozumiem ze lektor w NTG1 to tylko bulic grube siano trzeba? jak tak to lepiej tych 4 slowek po angielsku sie nauczyc :-)
tadek1122
Posty: 2
Rejestracja: 4 lip 2017, o 09:32

Re: Comand NTG1 - Spolszczenie , Mapa

Post autor: tadek1122 »

Małe pytanko czy najpierw aktualizować soft czy wgrać spolszczenie ?
ChubbChubbs
Posty: 606
Rejestracja: 14 lut 2013, o 22:21
Lokalizacja: Bełchatów

Re: Comand NTG1 - Spolszczenie , Mapa

Post autor: ChubbChubbs »

Spokojnie pl menu . Chyba że.masz auto z lat 2002/2003 to pierw upgrade softu. Pl menu jest oparte o najnowszy soft
zaba1978
Posty: 1
Rejestracja: 1 lis 2017, o 19:50

Re: Comand NTG1 - Spolszczenie , Mapa

Post autor: zaba1978 »

Witam,
Panowie podejdzie spolszczenie do Comand NTG2, ML-W164, 2006 rok.

Pozdrawiam i dziękuje.
Awatar użytkownika
pawel85
Posty: 966
Rejestracja: 16 maja 2008, o 14:07
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Comand NTG1 - Spolszczenie , Mapa

Post autor: pawel85 »

Witam,
Po ustaleniach z chubbchubbs i przepraktykowaniu na sobie:
Może się zdarzyć, że po instalacji Menu PL w NTG1 (które oczywiście samo w sobie działa) guziki NAV i MAP nie powodują włączenia navi a jedynie niebieski ekran. Wygląda to tak, jakby czytnik navi wyzionął ducha.
Po wymianie korespondencji z chubbchubbs i przewertowaniu netu może się to zdarzyć m.in. wtedy kiedy mamy fabryczny tuner TV.
Ponowne wgranie fabrycznego softu ze strony MB nie powoduje naprawy problemu. W zasadzie nie zmienia się nic.
Ponowne wgranie softu PL - również bez poprawy.
Udało się jednak uruchomić navi po wielu próbach:
Trzeba wejść w engeenering mode (sposoby wejścia są różne w zależności chyba od softu. U mnie przez Serv-ustawienia-język-wciśnięcie i przytrzymanie jednoczesne guzików rozł.połączenie+Serv+lewa górna strzałka) i pokasować błędy w NTG1 (errors).
Potem zamykamy samochód, czekamy kilka minut, otwieramy i powinno działać.
Było - W210 2.2 CDI, 3.2 CDI, 2.7 CDI, 4.3, 3.2 4Matic
Jest - W211 4.0 CDI by Carlsson
W210 4.3 4Matic
ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości