Licznik sam się cofa

Moderatorzy: fabek, elspasoo, kichcio

dALi93
Posty: 3
Rejestracja: 9 sie 2020, o 10:26

Licznik sam się cofa

Post autor: dALi93 » 11 lis 2020, o 13:45

Witam
Potrzebuję pomocy.
Po powrocie od mechanika pojechałem zrobić przegląd, jak się okazało licznik był cofnięty o mniejwiecej 25tys. Oczywiście do bazy cepik został podany przebieg z licznika czyli mniejszy. Sprawę olałem ale wczoraj bum merc stracił prąd i znowu to samo licznik cofniety do tego samego dystansu jak za pierwszym razem.
I teraz pytanie co mam z tym zrobić. I tak już mam bagno w cepiku i przy kontroli wyświetla się że przebieg cofniety ale za kazdym razem będzie wracał do tego stanu licznika?
Uprzedze pytania mechanik przy spawaniu tłumika odłączył go od prądu.
Awatar użytkownika
SuperBuster11
Posty: 826
Rejestracja: 21 maja 2015, o 17:59
Lokalizacja: Brzeg

Re: Licznik sam się cofa

Post autor: SuperBuster11 » 11 lis 2020, o 15:20

Ktoś coś spierd... cofając licznik. Szukaj kogoś z SD w swoich okolicach. Jak masz Facebooka to znajdz grupę Star Diagnosis Polska Grupa Wsparcia lub podobne. Możliwe, że wystarczy zrobić restart któregoś modułu (licznika) i już się nie będzie cofał.
Naprawa i regulacja układów KE-Jet

VIN: WDB2100201A265083 - sprzedany
VIN: WDB2112261A525765 - sprzedany
VIN: WDB2100531A274983
dALi93
Posty: 3
Rejestracja: 9 sie 2020, o 10:26

Re: Licznik sam się cofa

Post autor: dALi93 » 11 lis 2020, o 19:18

A co z przebiegiem przy wymianie licznika? Przebieg zapisuje się w liczniku czy komp pilnuje tego co wyświetla licznik?
Awatar użytkownika
rr6
Doradca
Posty: 2130
Rejestracja: 24 wrz 2016, o 21:45
Lokalizacja: Warszawa

Re: Licznik sam się cofa

Post autor: rr6 » 12 lis 2020, o 10:04

Prawdopodobnie masz jakiś filtr podłączony na CAN. Poszukaj sobie w google jak takie "filtry" wyglądają i szukaj. Obstawiam gdzieś za zegarami.
W CEPIKu możesz wyczyścić temat oficjalnie zgłaszając na stacji diagnostycznej, że wymieniłeś licznik ze względu na awarię. Będzie wtedy notka o prawdziwym przebiegu i wymianie licznika.

Przebieg jest w liczniku i innych modułach. Musi się zgadzać. Jak nie to jest błąd. U Ciebie coś filtruje ruch z innych modułów, pewnie ten filtr.

Obrazek
Awatar użytkownika
SuperBuster11
Posty: 826
Rejestracja: 21 maja 2015, o 17:59
Lokalizacja: Brzeg

Re: Licznik sam się cofa

Post autor: SuperBuster11 » 12 lis 2020, o 12:02

Moze ale nie musi być tego filtra. Jak cofają przebieg, to tylko w liczniku, a zapisywany jest jeszcze w stacyjce, sterowniku skrzyni biegów chyba i jeszcze gdzieś. Czasami jest tak, że jak się zrobi zmiany i nie zrestartuje modułu, to potrafi np. nie wyświetlać przebiegu, albo nie pokazuje wybranego biegu, albo usterkę esp i wiele innych przypadków.
No ale najłatwiej zacząć od wyjecia licznika. Jeśli nic nie będzie to jechać na SD, najlepiej żeby ktoś miał Vediamo albo Monaco do tego, to odrazu zakoduje jak być powinno.
Naprawa i regulacja układów KE-Jet

VIN: WDB2100201A265083 - sprzedany
VIN: WDB2112261A525765 - sprzedany
VIN: WDB2100531A274983
Awatar użytkownika
rr6
Doradca
Posty: 2130
Rejestracja: 24 wrz 2016, o 21:45
Lokalizacja: Warszawa

Re: Licznik sam się cofa

Post autor: rr6 » 12 lis 2020, o 12:18

SuperBuster11 pisze:
12 lis 2020, o 12:02
Jak cofają przebieg, to tylko w liczniku, a zapisywany jest jeszcze w stacyjce, sterowniku skrzyni biegów chyba i jeszcze gdzieś.
No właśnie większość cofających tylko zmienia w liczniku. Stacyjka i sterownik skrzyni nadal podają oryginalny przebieg i wtedy jest błąd. Jak nie ma błędu to raczej musi być filtr.

Btw. często te filtry się psują i zaczyna się jazda brakiem komunikacji różnych elementów.
dALi93
Posty: 3
Rejestracja: 9 sie 2020, o 10:26

Re: Licznik sam się cofa

Post autor: dALi93 » 12 lis 2020, o 12:55

Przez dwa lata było ok teraz tak zaczyna odwalać ostatnio byl komunikat ESP po godzinie ten znikną a pojawił się o wymianie pompy SBC
ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość