Tryb awaryjny niechce wejść w tryb pracy normalny

Skrzynia biegów i sprzęgło

Moderatorzy: fabek, elspasoo, kichcio

Awatar użytkownika
jakuszmarlena
Posty: 4
Rejestracja: 14 wrz 2020, o 14:37

Tryb awaryjny niechce wejść w tryb pracy normalny

Post autor: jakuszmarlena » 14 wrz 2020, o 16:27

Skrzynia biegów zablokowała się na p nie przelanczala biegów włączyłam tryb awaryjny i jedzie tylko na jednym biegu komputera nie wyświetla zmiany biegów jest tylko pusta kratka Obrazek

Wysłane z mojego SM-A415F przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
rr6
Doradca
Posty: 2110
Rejestracja: 24 wrz 2016, o 21:45
Lokalizacja: Warszawa

Re: Tryb awaryjny niechce wejść w tryb pracy normalny

Post autor: rr6 » 14 wrz 2020, o 16:58

jakuszmarlena pisze:
14 wrz 2020, o 16:27
Skrzynia biegów zablokowała się na p nie przelanczala biegów włączyłam tryb awaryjny i jedzie tylko na jednym biegu komputera nie wyświetla zmiany biegów jest tylko pusta kratka Obrazek

Wysłane z mojego SM-A415F przy użyciu Tapatalka
Jak odpalasz auto i jest na P to wyświetla P? Czy też pustą kartkę?
Przełącz na P i zgaś auto. Uruchom ponownie silnik i naciskając i puszczając hamulec posłuchaj w okolicy lewarka czy puszcza blokadę (słychać stuknięcie).
Prawdopodobnie problem jest z kasetą zmiany biegów/wybierakiem. Myłeś auto wcześniej bądź padało w okolicy? Wystarczy niewielka ilość wody która dostaje się do kasety zmiany biegów i jest lipa (do czasu aż wyschnie).
Awatar użytkownika
jakuszmarlena
Posty: 4
Rejestracja: 14 wrz 2020, o 14:37

Re: Tryb awaryjny niechce wejść w tryb pracy normalny

Post autor: jakuszmarlena » 14 wrz 2020, o 17:07

rr6 pisze:
jakuszmarlena pisze:
14 wrz 2020, o 16:27
Skrzynia biegów zablokowała się na p nie przelanczala biegów włączyłam tryb awaryjny i jedzie tylko na jednym biegu komputera nie wyświetla zmiany biegów jest tylko pusta kratka Obrazek

Wysłane z mojego SM-A415F przy użyciu Tapatalka
Jak odpalasz auto i jest na P to wyświetla P? Czy też pustą kartkę?
Przełącz na P i zgaś auto. Uruchom ponownie silnik i naciskając i puszczając hamulec posłuchaj w okolicy lewarka czy puszcza blokadę (słychać stuknięcie).
Prawdopodobnie problem jest z kasetą zmiany biegów/wybierakiem. Myłeś auto wcześniej bądź padało w okolicy? Wystarczy niewielka ilość wody która dostaje się do kasety zmiany biegów i jest lipa (do czasu aż wyschnie).
Wybierak osuszony stuknięcia nie ma słychać jest szarpnięcie przy zmianie biegów a kratka pali się cały czas bez względu na pozycje

Wysłane z mojego SM-A415F przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Adrian_W210
Posty: 371
Rejestracja: 7 maja 2017, o 16:59
Lokalizacja: Mosina k/ Poznania

Re: Tryb awaryjny niechce wejść w tryb pracy normalny

Post autor: Adrian_W210 » 15 wrz 2020, o 00:07

jakuszmarlena pisze:
14 wrz 2020, o 16:27
Skrzynia biegów zablokowała się na p nie przelanczala biegów włączyłam tryb awaryjny i jedzie tylko na jednym biegu komputera nie wyświetla zmiany biegów jest tylko pusta kratka
Wysłane z mojego SM-A415F przy użyciu Tapatalka
Trzymaj ,,,,,,,,..... , przyda Ci się ;p
Pierwszy: Rover 620di do 21.04.2017
Teraz: Mercedes E320 CDI Avantgarde od 6.05.2017
WDB2100261B047755
Instagram: adrian_w210
Awatar użytkownika
jakuszmarlena
Posty: 4
Rejestracja: 14 wrz 2020, o 14:37

Re: Tryb awaryjny niechce wejść w tryb pracy normalny

Post autor: jakuszmarlena » 15 wrz 2020, o 00:21

Adrian_W210 pisze:
jakuszmarlena pisze:
14 wrz 2020, o 16:27
Skrzynia biegów zablokowała się na p nie przelanczala biegów włączyłam tryb awaryjny i jedzie tylko na jednym biegu komputera nie wyświetla zmiany biegów jest tylko pusta kratka
Wysłane z mojego SM-A415F przy użyciu Tapatalka
Trzymaj ,,,,,,,,..... , przyda Ci się ;p
Przyda mi się jakas konkretna podpowiedź bo juz zaczyna mnie denerwować to auto

Wysłane z mojego SM-A415F przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Adrian_W210
Posty: 371
Rejestracja: 7 maja 2017, o 16:59
Lokalizacja: Mosina k/ Poznania

Re: Tryb awaryjny niechce wejść w tryb pracy normalny

Post autor: Adrian_W210 » 15 wrz 2020, o 07:18

Ja bym szukał komputera żeby podłączyć i odczytać błędy.
Pierwszy: Rover 620di do 21.04.2017
Teraz: Mercedes E320 CDI Avantgarde od 6.05.2017
WDB2100261B047755
Instagram: adrian_w210
Awatar użytkownika
jakuszmarlena
Posty: 4
Rejestracja: 14 wrz 2020, o 14:37

Re: Tryb awaryjny niechce wejść w tryb pracy normalny

Post autor: jakuszmarlena » 15 wrz 2020, o 08:08

Adrian_W210 pisze:Ja bym szukał komputera żeby podłączyć i odczytać błędy.
Szukam z tym że akurat w Danii aktualnie przebywam

Wysłane z mojego SM-A415F przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
rr6
Doradca
Posty: 2110
Rejestracja: 24 wrz 2016, o 21:45
Lokalizacja: Warszawa

Re: Tryb awaryjny niechce wejść w tryb pracy normalny

Post autor: rr6 » 15 wrz 2020, o 08:54

jakuszmarlena pisze:
14 wrz 2020, o 17:07
Wybierak osuszony stuknięcia nie ma słychać jest szarpnięcie przy zmianie biegów a kratka pali się cały czas bez względu na pozycje
No to niestety bez komputera wiele nie zdziałamy. Może to być coś zupełnie innego niż skrzynia - np. brak sygnału z czujnika wciśnięcia hamulca - wtedy nie zwalnia blokady P.
Jak sama kaseta wybieraka jest ok, to błąd może być powodowany przez wiele innych rzeczy - np. problem z wtyczką/gniazdem wiązki. No i oczywiście coś może być w samej skrzyni.
Najlepiej odczytać błędy na oryginalnym komputerze Star Diagnosis. Jednak jakby nie było dostępu to większość uniwersalnych (wszelkie Launch, Bosch, Autocom) powinno się połączyć ze skrzynią i odczytać błąd. Tylko muszą mieć przejściówkę 38 pin żeby się podpiąć, bo w W210 tylko te z końca produkcji miały już standardowe gniazdo diagnostyczne.
Niestety bez diagnostyki to można wymienić i połowę auta i nie znaleźć problemu.
ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość