ABS BAS ETS ASR ESP pali się kontrolka

Moderatorzy: fabek, kichcio, elspasoo

Awatar użytkownika
Rafal.zubiak
Posty: 3
Rejestracja: 22 sty 2009, o 18:03
Lokalizacja: Yeovil

Post autor: Rafal.zubiak » 22 sty 2009, o 21:40

EE właśnie problem w tym ze komputer g..uzik pokazuje, przynajmniej według miejscowych "fachowców".
Ostatnio jak wymieniłem przepływomierz (zamiennik) i się cuda działy, postawiłem do warsztatu to cymbały nie były w stanie określić co jest nie tak. Odebrałem pojechałem do salonu kupiłem oryginalny przepływomierz (co ciekawe taniej jak zamiennik ?) 2 wkręty i po sprawie było.
Tak że nie liczyłbym specjalnie na miejscowe warsztaty a do salonu jak dam to mi rachunek wystawią większy niż ten złom jest warty (szczególnie teraz)
Tak więc myślałem że może sam coś pogrzebię.
220 cdi E Class 2000
Awatar użytkownika
fabek
Administrator
Posty: 9727
Rejestracja: 3 lip 2008, o 19:07
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: fabek » 22 sty 2009, o 21:50

jak slyszysz ten syk czy pedal hamulca nie robi sie twardy? a moze zapada sie?
STAR DIAGNOSIS C3/C4 NAPRAWA | CHIPTUNING STAGE1 DPF_OFF EGR_OFF ADBLUE_OFF
Awatar użytkownika
Rafal.zubiak
Posty: 3
Rejestracja: 22 sty 2009, o 18:03
Lokalizacja: Yeovil

Post autor: Rafal.zubiak » 22 sty 2009, o 22:41

Zapada się ale bardzo powoli i tylko jak zapalę, pochodzi chwilkę albo nacisnę ze 2 razy i jest w porządku. W czasie jazdy się nie zapada. Ale Pojawianie się lampek Abs i bas to już dużo wcześniej zauważyłem tak że nawet jeśli zapowietrzony to lampki chyba nie od tego. Płynu w zbiorniczku nie ubywa.
220 cdi E Class 2000
MichalZSlupsk
Posty: 164
Rejestracja: 31 lip 2008, o 16:37
Lokalizacja: Słupsk

Post autor: MichalZSlupsk » 27 lut 2009, o 15:10

Podepne sie do tematu. Otóż u mnie zapaliły się ABS BAS i ESP, na dodatek nie działają światła stopu. dzisiaj wymieniłem czujnik pod pedałem hamulca i dalej się świeci. komputerem nie resetowałem błędów po wymianie czujnika, ale wydaje mi sie ze nie trzeba??!! nie wiem w sumie co to moze być..jakieś propozycje??
Awatar użytkownika
fabek
Administrator
Posty: 9727
Rejestracja: 3 lip 2008, o 19:07
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: fabek » 27 lut 2009, o 15:16

sprawdz bezpieczniki pod maska, obok przelacznika swiatel i pod kanapa. sprawdz tez czy klemy dobrze trzymaja na aku oraz czy nie sa zabrudzone.
STAR DIAGNOSIS C3/C4 NAPRAWA | CHIPTUNING STAGE1 DPF_OFF EGR_OFF ADBLUE_OFF
MichalZSlupsk
Posty: 164
Rejestracja: 31 lip 2008, o 16:37
Lokalizacja: Słupsk

Post autor: MichalZSlupsk » 27 lut 2009, o 15:31

Ok Fabek zaraz sprawdzę..dodam ze stało sie to kiedy grzebałem przy tym module z włacznikiem świateł, to znaczy wymieniałem żaróweczke do podświetlenia, ale w tym samym czasie odpinałem też licznik, bez odpiecia klemy oczywiscie bo mi sie spieszyło;p no i po zmontowaniu wszystkiego...bum...aha, w tym module był spalony bezpiecznik od: Brake Lamp/tempomat cruise control, no ale go wymieniłem.
E 200 CDI sedan Automat 99r Po Lifcie
W124 91r 2,5 D Automat - sprzedany:(
jeep grand cherokee ZJ 94r 4,0 Benzyna
Renault Laguna 02r 2.2 dci Initiale Paris
Awatar użytkownika
fabek
Administrator
Posty: 9727
Rejestracja: 3 lip 2008, o 19:07
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: fabek » 27 lut 2009, o 15:35

na pewno dobry bezpiecznik wlozyles? tam ma byc niebieski 15A. moze go pali caly czas. nie wolno licznika odpinac jak aku nie odlaczone :-)
STAR DIAGNOSIS C3/C4 NAPRAWA | CHIPTUNING STAGE1 DPF_OFF EGR_OFF ADBLUE_OFF
MichalZSlupsk
Posty: 164
Rejestracja: 31 lip 2008, o 16:37
Lokalizacja: Słupsk

Post autor: MichalZSlupsk » 27 lut 2009, o 16:03

no niebieski 15 włożylem..a moze on niedobry?? no teraz to ja juz wiem ze nie mozna odpinać;p;)
E 200 CDI sedan Automat 99r Po Lifcie
W124 91r 2,5 D Automat - sprzedany:(
jeep grand cherokee ZJ 94r 4,0 Benzyna
Renault Laguna 02r 2.2 dci Initiale Paris
Awatar użytkownika
fabek
Administrator
Posty: 9727
Rejestracja: 3 lip 2008, o 19:07
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: fabek » 27 lut 2009, o 18:56

no to sprawdz. najlepiej wszystkie.
STAR DIAGNOSIS C3/C4 NAPRAWA | CHIPTUNING STAGE1 DPF_OFF EGR_OFF ADBLUE_OFF
tomtoja
VIP
Posty: 40
Rejestracja: 15 lis 2008, o 19:17
Lokalizacja: Mława

Post autor: tomtoja » 28 lut 2009, o 04:55

Witam

Podepnę się do tematu.
W moim mietku zapaliły sie kontrolki ABS ASR Okładzin i chamulca ręcznego oraz nie działa prędkościomierz.Światła stop działają czyli czujnik pod pedałem działa.
Może ktoś podpowie o co w tym chodzi.
Pozdrawiam
Tomek E250 96`Kombi.
Awatar użytkownika
avandgarde
Moderator
Posty: 4700
Rejestracja: 14 lut 2008, o 23:43
Lokalizacja: PL

Post autor: avandgarde » 28 lut 2009, o 07:22

Automat stopu ma dwa styki.Jeden może dzialać (stop) drugi nie.
E320 cdi kombi AVANTGARDE
Instalacje DAS/XENTRY
EPC11/2018
WIS1/2019
STAR FINDER 2016 Off
SD-MEDIA Ulimited
XDOS OpenShell- 3/2019
WIS Standalone- WIN 7 i XP 01/2019
C3 ,C4-Vediamo , Monaco
FDOK calculator 2018
Xentry Special Calculator 2018
Valdi
Posty: 3
Rejestracja: 8 mar 2009, o 14:10
Lokalizacja: Marki

Post autor: Valdi » 8 mar 2009, o 14:20

Witam,
nie wiem czy akurat umieszczam to w odpowiednim miejscu ale temat był tu już niejednokrotnie poruszany.
Otóż wymieniałem dzisiaj żarówkę z tyłu od stopu, a że niestety lampa nieoryginalna to trzeba tam tą wtyczkę odpowiednio ustawić. Poprosiłem moją żoną aby przytrzymała hamulec i efekt jest taki że pali się kontrolka od ABS/BAS i nie mam stopu. Pewnie gdyby to stało się tak w trakcie jazdy to bym pomyślał że ten czujnik od hamulca ale to było na postoju.
Jeszcze jedno alarm pojawia się jak nacisnę hamulec.
Ktoś pisał że trzeba wymienić czujnik ale mi to bardziej wygląda na bezpiecznik tylko że przejrzałem wszystkie ni cholery nie widzę przepalonego (może ktoś mi podpowie który za to odpowiada).

ps. jeżeli to ten przyjazny czujnik to może ktoś mi podpowie gdzie jest jakiś sprytny mechanik/elektryk który to by wymienił bo ja mam dwie lewe ręce do takich rzeczy (okolica najlepiej Marki/Zielonka itp. lub Wawa Mokotów).

pozdrawiam
Valdi
Awatar użytkownika
avandgarde
Moderator
Posty: 4700
Rejestracja: 14 lut 2008, o 23:43
Lokalizacja: PL

Post autor: avandgarde » 9 mar 2009, o 21:07

Pewno zrobiłeś zwarcie i bezpiecznik spalileś.
E320 cdi kombi AVANTGARDE
Instalacje DAS/XENTRY
EPC11/2018
WIS1/2019
STAR FINDER 2016 Off
SD-MEDIA Ulimited
XDOS OpenShell- 3/2019
WIS Standalone- WIN 7 i XP 01/2019
C3 ,C4-Vediamo , Monaco
FDOK calculator 2018
Xentry Special Calculator 2018
John2
VIP
Posty: 10
Rejestracja: 2 sie 2008, o 21:23
Lokalizacja: Zawiercie

Post autor: John2 » 9 mar 2009, o 21:40

Valdi włożyłeś albo złą zarówkę albo włożyłeś ją odwrotnie. Miałem to samo.
John2
Valdi
Posty: 3
Rejestracja: 8 mar 2009, o 14:10
Lokalizacja: Marki

Post autor: Valdi » 9 mar 2009, o 23:06

Tylko gdzie jest ten bezpiecznik od ASR i BAS?

sprawdziłem pod maską w tej komorze gdzie są bezpieczniki i żaden się nie przepalił :(
chyba że gdzieś indziej jest schowany ten bezpiecznik.

ps. co do zwarcia to może i macie rację że to moja wina, tylko co się przepaliło?
Co prawda jutro jestem umówiony na sprawdzenie komputerem (100 pln) ale może coś się udało by sprawdzić przed wizytą - dodam że po wciśnięciu hamulca zapala się kontrolka bas/asr i wywala dwa alarmy jeden od asr a drugi od bas no i nie mam świateł stopu.

a tak ogólnie coś za często mi się w tym okularze coś dzieje :(

ps. Odwiedziłem dzisiaj Auto Serwis Mercedesy na Chełmżyńskiej w Warszawie i powiem jedno jak dla mnie to pełna profeska, bardzo spokojny właścicieł a do tego rzeczowy, ceny do zaakceptowania a do tego gość naprawdę pomóc. I oczywiście wszystko już z Mesiem jest ok. Gościa można spokojnie wszystkim polecić.


Valdi
ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości